Mijlpalen

Op vrijdag 26 mei 2023 was de Italiaanse band RanestRane terug in Parkvilla. Dit (alweer) derde concert bij Serious Music Alphen stond in het teken van hun laatste album ‘Apocalypse Now’ (2022), met muziek geïnspireerd op de iconische film van Francis Ford Coppola uit 1979.

RanestRane (uit Rome) bestaat al bijna 25 jaar en is vooral bekend om hun ‘cinematografische progrock’. De band laat zich inspireren door iconische films waar ze hun eigen muziek bij maken. Tijdens hun ‘cine-concerten’ wordt deze muziek dan samengevoegd met beeldfragmenten en dialogen uit films. Hierdoor ontstaat een unieke combinatie van geluid en beeld, wat extra, nieuwe dimensies oplevert.
Al vele bekende films werden zo door RanestRane ‘onder handen’ genomen, waaronder de klassieke vampierfilm ‘Nosferatu the Vampyre’ (2007) , de horrorfilm ‘The Shining’ (2011) en de sci-fi klassieker ‘2001: A Space Odyssey’ (in 3 delen; 2012-2018). In dit laatstgenoemde project werd samengewerkt met de Marillion-leden Steve Hogarth en Steve Rothery. In 2020 bracht RanestRane de tribute-cd ‘The Wall’ uit, opgedragen aan de rockopera-film van Alan Parker (1982). Dit werk bevat interpretaties van de beroemde muziek van Pink Floyd, die door de band tot één geheel wordt gemaakt met de film van Parker. De show werd vele malen live gespeeld in de periode 2020-2022, onder andere in het Romeinse amfitheater in Alba Fucens.

 

 

Actuele thematiek
Deze avond was dus een weerzien met RanestRane, na hun twee ‘Space’-shows in 2017 en 2018. In het eerste deel van de show werd ‘Apocalypse Now’ volledig gespeeld. Dat deze band geweldige muziek kan maken en deze perfect, met veel vakmanschap en bezieling, live kan overbrengen, werd weer bevestigd met ‘Apocalypse Now’.

 

 

Ook hierbij leverde de combinatie van de muziek en de perfect daarop afgestemde filmfragmenten weer een bijzondere beleving op, waarbij je continu aan het schakelen bent tussen wat je ziet en wat je hoort. Zo word je als vanzelf meegezogen in dit verhaal en ontkom je niet aan de (zeer actuele) vraag over de (on)zinnigheid van oorlog. De teksten worden in het Italiaans gezongen, maar de dynamiek en sfeer van de songs maken, samen met de filmbeelden, wel duidelijk waar het om gaat. En gelukkig is er het album en ook de website van de band, waarop de teksten ook in het Engels zijn terug te vinden.

 

 

Ruimtelijke sferen
Na bijna 80 intense minuten was het tijd voor een pauze. In het tweede deel van de show werden songs van de oudere albums gespeeld, met uiteraard weer de filmfragmenten daarbij. Zo konden we weer even teruggaan naar de ruimtelijke sferen van ‘Space Odyssey’ en kwamen de bijlslagen van Jack Nicholson (op beeld en op drums) uit ‘The Shining’ weer tot leven (en hard binnen). Ook ‘Nosferatu’ werd niet overgeslagen en met de fraaie toegift ‘Comfortably Numb’ uit ‘The Wall’ werd de avond ‘compleet’ gemaakt.

 

 

De band nam de staande ovatie van het publiek in dank aan en was daarna nog aanwezig in de foyer om de fans te ontmoeten en cd’s/lp’s te signeren. RanestRane werkt alweer aan een nieuwe show: bandleider (drummer/zanger) Danny Pomo beloofde dat ook die weer te zien zal zijn in Alphen, want er is eigenlijk geen betere plek te vinden dan het theater van Parkvilla om de ‘cine-concerten’ van RanestRane echt te beleven.