Mijlpalen

Op maandag 23 december 2019 verzorgde het Alphense gospelkoor Sound Of Celebration een speciaal kerstconcert in Parkvilla Theater. Net als bij de concerten in 2017 en 2018 was het theater volledig uitverkocht en werd het weer een (gedenk)waardige avond.

Sound Of Celebration is opgericht in 1991 met als missie om met mooie samenzang de boodschap van het evangelie uit te dragen aan alle men-sen, ongeacht kerk of kerkelijke richting. Het koor van ongeveer veertig leden is gemengd en zingt de meeste liederen vierstemmig, dus met sopraan-, alt-, tenor- en baspartijen. Het koor heeft een goede reputatie opgebouwd met live-optredens.

 

 

Indrukwekkend
Het begint een mooie traditie te worden dat Sound Of Celebration rond kerst optreedt in het sfeervolle Parkvilla Theater. Dat is geheel terecht, want het koor heeft zich onder leiding van dirigent Tim Hermsen sterk ontwikkeld en een indrukwekkend en gevarieerd oeuvre opgebouwd van (vooral) Engelstalige gospelsongs. Deze stonden uiteraard centraal tijdens het concert, maar ook was er ruimte voor het samen zingen van enkele bekende kerstliederen onder begeleiding van Tim.
Omdat dit concert midden in de reeks van de toneelvoorstelling ‘Scrooge’ (van Productiehuis Alphen) was ingepast, stond het koor opgesteld in het decor van dit bekende kerstverhaal. Maar aangevuld met mooie Kerstdecoraties en -verlichting zag het podium er erg sfeervol uit. Met (wederom) een volledig gevuld theater waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie avond. Al met de eerste song (‘Glory to God’) was de (kerst)sfeer volledig aanwezig.

 

 

De diepere betekenis van kerst
Tim gaf in zijn opening aan dat de kerstboodschap meer is dan wat de evangelisten Matteüs en – vooral – Lucas beschreven hebben in het bekende verhaal over Maria, Jozef, Bethlehem, het kindje Jezus, de kribbe, het engelenkoor, de herders, de ster en de wijzen uit het oosten. Hij wees op de ‘diepere’ betekenis van kerst, zoals die prachtig is verwoord in de proloog van het evangelie van Johannes, waarin wordt verteld hoe de ‘logos’ op aarde gestalte kreeg in de persoon van Jezus Christus en dat daarmee de kloof die de wereld (en dus ons) van God scheidde, door Gods toedoen werd overbrugd. Dat is een boodschap die niet vaak en krachtig genoeg bezongen kan worden en dat is wat het koor ook deze avond weer met volle overtuiging deed.

 

 

Het koor had maar liefst zestien heel gevarieerde gospels ingestudeerd, waaronder ook de populaire songs ‘I Heard The bells’ en ‘Mary Did You Know?’ Prachtige bijdragen waren er van de vaste solist Bart Schutte en van gastsoliste Lianne Loos, met een bijzondere vertolking van ‘Rose of Bethlehem’. Met het collectief gezongen ‘Ere zij God’ werd deze bijzondere avond waardig afgesloten. Een prachtig concert en een mooi begin van de kerstdagen!