Mijlpalen

Op 29 oktober was het dan eindelijk zover: het door de coronamaatregelen al enkele keren uitgestelde optreden van de Nederlandse progressieve rockband Knight Area in Parkvilla Theater.

Serious Music Alphen wilde met het optreden van deze band in 2020 de mijlpaal van het tienjarig bestaan vieren. Deze keuze was logisch. Niet alleen omdat de band al jaren tot de top van de Nederlandse progressieve rock behoort en ook nog eens ‘uit de buurt’ komt , maar ook – en vooral – omdat Serious Music Alphen en Knight Area een mooie geschiedenis met elkaar delen. De band was aanwezig toen Serious Music Alphen begon met zijn eerste ‘theater events’ (in 2012) en stond ook in 2014 en 2016 op het podium van Parkvilla om zijn muzikale verhalen met het publiek te delen. Het werd dus hoog tijd voor een nieuwe optreden van Knight Area in Alphen, maar het geduld werd door de coronamaatregelen nog (ruim) een jaar op de proef gesteld.

 

 

Nieuw geluid
Knight Area bestaat sinds 2004 en bracht in totaal zeven indrukwekkende studioalbums uit. De bandleden timmeren de laatste jaren ‘stevig’ aan de weg en proberen met hun nieuwe werk een breder
publiek aan te spreken, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarbij heeft de band enkele jaren/albums geleden voor een ander geluid gekozen: de ‘klassieke’ symfonische rock van bands als Marillion, IQ, Genesis en Arena werd met de komst van de (virtuoze) gitarist Mark Bogert ingeruild voor moderne progressieve rock met meer nadruk op gitaarwerk. En ook vocaal gezien heeft Knight Area met de nieuwe zanger Jan Willem Ketelaers, bekend van zijn werk met Ayreon en Robby Valentine, een ‘stevige’ impuls gekregen. Daarmee is de rol van (mede)oprichter en toetsenman Gerben Klazinga een andere geworden, maar die leeft zijn passie voor de meer symfonische rockmuziek nu uit met Jacob Broers op het in 2021 verschenen album ‘Broers & Klazinga’.

 

 

D-Day
Het laatste wapenfeit van Knight Area is het in 2019 verschenen album ‘D-Day’, waarmee de band een conceptalbum ‘met een diepere boodschap’ heeft gemaakt. Het album is een eerbetoon aan de gevallenen die vochten voor de vrijheid van Europa, maar gedenkt ook de nabestaanden van hen die voor onze vrijheid vochten en daarbij het leven lieten. ‘Om de herinnering door te geven, om eraan te herinneren dat we vandaag in vrede, vrijheid en waardigheid leven, omdat anderen hun leven voor ons hebben gegeven’, aldus het statement van Knight Area.
Elk nummer op ‘D-Day’ gaat over een geschiedkundige gebeurtenis gerelateerd aan die eerste dag van operatie ‘Overlord’. De band heeft voor ‘D-Day’ een speciale show ontwikkeld met beeld en geluid (zoals de originele redevoeringen van generaal Eisenhower en Winston Churchill) waarmee het indrukwekkende verhaal van D-Day wordt verteld.

 

 

Indringende songs
In een zeer goed gevulde zaal opende drummer Pieter van Hoorn met een korte mededeling over het overlijden van twee collega-militairen die met hun uitzendingen naar conflictgebieden hun leven hebben gewijd aan de vrijheid; de show van deze avond werd aan deze helden opgedragen. In het eerste deel van de show werden de eerste acht nummers van D-Day gespeeld. Al snel werd duidelijk dat het sfeervolle en intieme Parkvilla Theater dé plek is voor dit soort ‘verhalende’ concerten. De klassieke videobeelden brachten de zaal in de juiste stemming om het indrukwekkende, bijna ongelofelijke verhaal van D-Day te ervaren. De band vulde dit perfect in met de stevige indringende songs, mooi ingeleid en krachtig en vol overgave gezongen door Jan Willem. Gelukkig was er tussen de songs af en toe tijd voor een grapje, want D-Day is bepaald geen lichte kost als je je ervoor openstelt.

 

 

D-Day krijgt vervolg
Na de pauze werden de laatste twee nummers van D-Day gespeeld, waarbij met name het nummer ‘March To Victory’ grote indruk maakte. De band kondigde aan dat het verhaal van D-Day met één album nog niet is verteld en dat er tijdens de lockdown gewerkt is aan een vervolg. Dit album is klaar en zal voorjaar 2022 verschijnen. De band gaat de songs één voor één ‘vrijgeven’; deze avond stonden er al twee op het programma. Daarna was het tijd voor een – door Pieter ondersteunde – solo van de iconische, 72-jarige bassist van de band, Peter Vink, bekend van legendarische bands als Q65 en Finch, die de zaal liet horen wat hij allemaal uit zijn basgitaar kan halen. Het slotnummer ‘Twins of Sins’ van het vorige album ‘Heaven and Beyond’, volgens Jan Willem het meest complexe Knight Area nummer, sloot het optreden af. Met de toegift ‘Heaven and Beyond’ was er ook nog aandacht voor de ‘oude’ zanger van de band, Mark Smit, die de tekst van deze fraaie song (en meezinger) heeft geschreven.
Hiermee kwam een einde aan dit gedenkwaardige optreden. In de foyer werd er nog volop nagepraat met de band, die we zeker weer gaan terugzien in Parkvilla Theater.