Mijlpalen

Op vrijdagavond 8 oktober 2021 presenteerde Serious Music Alphen de bands Lesoir en Kingfisher Sky; twee Nederlandse progressieve rockbands die wel in de categorie ‘female fronted progrock’ worden geplaatst.

Nederland heeft in dit genre heel veel te bieden en veel (internationaal) succes, maar de typering ‘female fronted progrock’ doet deze bands eigenlijk tekort, omdat ze veel meer te bieden hebben dan rock met vrouwelijke leadvocals.

Akoestische set
Het eerste deel van de avond werd verzorgd door de band Kingfisher Sky. Deze band was reeds eerder te gast in 2016 en kwamen nu terug naar Alphen met een korte akoestische set voor de promotie van hun nieuwe EP ‘Rise’, die dit jaar verscheen. Kingfisher Sky heeft een mooi oeuvre opgebouwd met vier albums en nu dus de nieuwe EP. De set bevatte negen nummers, een mooie collectie van het nieuwe werk aangevuld met oudere songs. Opvallend was dat er geen nummers van hun laatste album ‘Technicoloured Eyes’ (2018) werden gespeeld, maar er wel ruimte was voor de (zeer geslaagde!) Kate Bush-cover ‘Running Up That Hill’.

 

 

Nieuwe dynamiek
In de akoestische setting, waarin leadgitarist Edo van der Kolk ontbrak maar deze rol feilloos werd overgenomen door oprichter/drummer Ivar de Graaf en bassist Nick Verschoor, was er alle ruimte voor toetsenman (pianist) Erik van Ittersum en vooral voor de klassiek geschoolde zangers Judith Rietveld om uit te blinken. Met haar ontwapende presentatie en vooral prachtige zang stal ze al snel de harten van de aanwezige gasten. De ‘stevige’ songs kregen in deze andere setting een heel nieuwe dynamiek en werden naar een hoger niveau gebracht door de gedreven en soepel spelende band. Helaas heeft Kingfisher Sky deze akoestische uitvoeringen (nog) niet opgenomen (op cd); de band werd na afloop door velen aangespoord dit alsnog te doen om zo de herinnering aan dit optreden levend te houden.

 

 

Eindeloze energie
Na de korte pauze betrad de Limburgse band Lesoir het podium. Het was even schakelen, want deze band pakte flink uit met een lange set en een ‘groot’ geluid. Lesoir werd in 2010 opgericht en is geïnspireerd door grote namen uit de moderne progrock-scene. Hun sound laat zich niet eenvoudig omschrijven; het varieert van klein tot groot(s), van hard tot zacht, maar altijd met ruimte voor de melodie. Deze variatie, in combinatie met de eindeloze energie die de band uitstraalt en de interactie met hun trouwe fans (ook deze avond weer volop aanwezig), maakt een liveshow van de band een bijzondere belevenis.

 

 

Fraaie set met veel variatie
Dat was deze avond in Parkvilla Theater ook het geval. Frontvrouw Maartje Meessen (zang, piano, dwarsfluit, akoestische gitaar) en gitarist Ingo Dassen (ook verantwoordelijk voor de composities), samen met Eleën Batholomeus (gitaar, toetsen, zang), Ingo Jetten (bas en steel gitaar) en Bob van Heumen (drums/percussie), speelden in ruim anderhalf uur een fraaie set van zestien songs, waarin alle albums (met uitzondering van hun debuut) aan bod kwamen. De muzikale gedrevenheid en variatie van de band bleken ook in Alphen de ingrediënten voor een zeer geslaagd optreden. Het verklaart ook het groeiende succes van de band, die ook in het buitenland aan de weg timmert en met name in Engeland al een groeiende schare fans heeft.

 

 

Ruim na 23.00 uur werd deze concertavond afgesloten en konden de gasten in de foyer nog even napraten met de bands en uiteraard cd’s en T-shirts van de beide bands kopen. Avonden als deze, met een goed gevulde theaterzaal, doen bijna vergeten dat dit nog maar enkele weken geleden niet mogelijk was door de coronamaatregelen; alhoewel de wettelijk verplichte sluiting van de foyer om 24.00 uur weer even het besef terugbracht dat nog niet álles is zoals het was.