Mijlpalen

Na ruim anderhalf jaar mocht het eindelijk weer: een rockconcert met een goed gevulde zaal in het Parkvilla Theater. Serious Music Alphen opende het nieuwe seizoen met een optreden van de tributeband The Rushians.

Met hun optredens leveren The Rushians een eerbetoon aan de legendarische Canadese band Rush. Deze band werd opgericht in 1968 en speelde eerst covers en hardrock, maar al snel ging Rush meer richting progressieve hardrock en scoorde het wereldwijde hits als Xanadu, 2112, The Spirit Of Radio, Tom Sawyer en Subdivisions. In januari 2018 – na bijna 50 jaar, tientallen topalbums en meer dan twee jaar na het laatste optreden van de band – werd bekend gemaakt dat ze geen plannen meer hadden om te toeren of nieuw materiaal op te nemen.
Het overlijden van drummer en componist Neil Peart op 67-jarige leeftijd in 2020 betekende een definitief einde aan Rush. Neil Peart was veel meer dan een (uitmuntende) drummer en songwriter; zo heeft hij meerdere boeken geschreven. Deze avond was Ronald van Dalfsen aanwezig om zijn recente Nederlandse vertaling van het boek ‘Ghost Rider’ te promoten.

Uit liefde geboren
Om de muziek van Rush live te (her)beleven zijn we dus aangewezen op tribute bands. Gelukkig hebben we in Nederland een van de allerbeste bands in dit genre: The Rushians. Deze band, die sinds 2016 bestaat, telt vijf ervaren musici die allemaal een grote voorliefde hebben voor de muziek van Rush. De filosofie van de band is: het live geluid van Rush zo dicht mogelijk benaderen, zodat het publiek het optreden ook echt als ‘Rush live’ gaat ervaren. In 2017 hebben zij op verzoek van de Nederlandse hardcore Rush-fans een optreden op hun fandag in EKKO Utrecht verzorgd.

 

 

Muzikale reis
Eerder moest de band een concert bij Serious Music Alphen afzeggen vanwege droevige omstandigheden en moesten nieuw geplande concerten twee keer verplaatst worden vanwege corona, maar deze avond konden de Rush-fans alsnog genieten van een avondvullende reis door het rijke muzikale oeuvre van Rush in het sfeervolle Parkvilla Theater. De verplichte controle op het corona-toegangsbewijs aan de deur verliep zonder problemen voor de 150 bezoekers, onder wie opvallend veel echte Rush-fans die goed herkenbaar waren door hun Rush T-shirts. Dankzij de corona-controle was het eerder geplande ‘dubbelconcert’ (twee shows op één avond met maximaal 75 bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar) gelukkig niet nodig en konden The Rushians een meer dan uitgebreid optreden van ruim twee uur geven.

 

 

Energiek optreden
De achttien nummers werden keurig verdeeld over twee sets, waarbij het hele oeuvre van Rush goed aan bod kwam, maar het zwaartepunt lag – met acht nummers – op de albums waarmee Rush de allergrootste (commerciële) successen heeft behaald (‘Permanent Waves’ uit 1980 en ‘Moving Pictures’ uit 1981). The Rushians, die door de corona-perikelen al bijna twee jaar niet meer hadden opgetreden, veroverden de harten van het aanwezige publiek al snel met hun goed verzorgde en uitgebalanceerde Rush-sound en energieke optreden.

 

 

Van hits tot hardrock
De eerste set (met veel van de genoemde hits) liet een wat meer toegankelijke, melodieuze Rush horen, terwijl in de tweede set de (hard)rock-kant van de band meer aan bod kwam. Wat maar weer eens duidelijk maakte dat Rush niet eenvoudig in een hokje te plaatsen valt; daarvoor is het materiaal (negentien studioalbums) veel te gevarieerd. Met het uitgebreide en gevarieerde concert kwamen alle bezoekers ruim aan hun trekken en na afloop werd er nog lang nagepraat met de band (waarbij de wettelijke verplichte sluiting van de foyer/bar om 12 uur voor velen veel te vroeg kwam). Al met al een heel geslaagde avond en een mooie start van een nieuwe reeks van concerten van Serious Music Alphen!