Mijlpalen

In het (10-jarig) jubileumjaar van Serious Music Alphen mocht Mayra Orchestra zeker niet ontbreken. Na succesvolle optredens in 2013, 2015 en 2017 kwam Maartje Dekker met haar orkest deze avond terug naar het Parkvilla Theater, met een avondvullende show waarin de toeschouwers werden getrakteerd op een muzikale reis door het oeuvre van dit bijzondere gezelschap.

Mayra Orchestra is een symfonisch, filmisch poporkest met strijkers en blazers, dat tijdens hun theatrale liveshow gebruikmaakt van grote videoprojecties, kostuums, zelfgemaakte instrumenten en acts. Het debuutalbum ‘World Of Wonder’ (2013) werd enthousiast ontvangen en omschreven als ‘magisch, uniek, betoverend…’ en ‘een wonderbaarlijke prestatie’. De opvolger ‘Oracle’ (2017) werd zeer enthousiast ontvangen door de fans en de vakpers.

 

 

Adembenemende show
De show van dit album ‘Oracle’ werd eind 2019 gefilmd voor een live-dvd die dit jaar werd uitgebracht. Deze show werd in de media omschreven als ‘een adembenemende show’ en ‘een zeer indrukwekkend spektakelstuk’. Het was de bedoeling om deze grote show ook in Parkvilla te spelen, maar door de coronacrisis werd alles anders. Het aantal bezoekers werd gemaximeerd (met een ontheffing tot zestig bezoekers); hierdoor was het budget beperkt en was een grote show niet mogelijk. Maar de mogelijkheden om op te treden zijn schaars in deze tijd (ook Mayra heeft al maanden niet meer kunnen optreden) en dus besloot Maartje om toch te komen met een kernbezetting van haar
orkest, bestaande uit Christiaan Bruin (drums), Tim van Gelder (bas), Tom Luchies (gitaar), Ruben van Kruistum (cello), Rik van Honk (trompet en accordeon) en Wabe Wieringa (gitaar).

 

 

Klein en subtiel, uitbundig en groots
In een show van bijna twee uur speelde deze band een groot deel van de songs van de twee albums van Mayra Orchestra, aangevuld met één nieuwe song (‘Diamonds In The Sky’). Door de klasse en energie van de band werd het publiek meegezogen in de verrassende muzikale wereld van Mayra, van klein en subtiel (met alleen kleine xylofoons) tot uitbundig en groots (met de registers van alle muzikanten geopend). Maartje en haar orkest bewezen wederom tot de ‘buitencategorie’ in de muziekscene te behoren, niet alleen omdat hun muziek niet makkelijk in een hokje te plaatsen valt (pop, progrock, artrock…?), maar vooral ook vanwege de muzikale kwaliteiten, pakkende melodielijnen en mooie (gelaagde) arrangementen. Het publiek trakteerde de band terecht op een uitbundig applaus na het wervelende optreden. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw Mayra-album en – als de corona-beperkingen achter ons liggen – mogen we zeker weer een grote Mayra-show in Parkvilla Theater verwachten.