Mijlpalen

Op 10 maart 2017 speelden de bands Profuna Ocean en RanestRane bij Serious Music Alphen.

Het was weer een memorabele avond, met een weerzien met Profuna Ocean en een kennismaking met de meesterlijke band RanestRane uit Italië.

Profuna Ocean
De lange avond werd geopend door de Nederlandse band Profuna Ocean. De band speelde al eerder bij Serious Music in 2013, maar wilde Alphen nu graag laten kennismaken met hun nieuwe werk, het in 2016 verschenen tweede album ‘In Vacuum’. De lovende recensies (‘een sferische, melodische progressieve rockband, die op tijden ingetogen, rustig en emotioneel overkomt en dan weer stevig uit de hoek komt met heftige overgangen, complexe structuren en symfonische composities’ – Progwereld) zorgden voor hooggespannen verwachtingen. Die maakte de band zeker waar met een energieke set van een uur, die enkele toeschouwers letterlijk in vervoering bracht (‘wat zijn jullie een ongelofelijk goede band, zeg, niet normaal’).

 

 

RanestRane
Toch was dit nog maar de opmaat naar het ‘grotere werk’ van RanestRane. Voor deze band waren mensen uit alle windstreken gekomen, omdat dit het enige concert was dat RanestRane in Nederland zou geven in het kader van hun ‘Cinematic tour 2017’.
RanestRane bestaat sinds 1998 en is vooral bekend vanwege de live-optredens waarin de eigen muziek en teksten worden samengevoegd met beeldfragmenten uit films. Door de vocalen af te wisselen met de originele dialogen uit de film ontstaat een soort rock-opera die een extra dimensie aan het originele script geeft. In 2017 verscheen het debuutalbum ‘Nosferatu’, geïnspireerd op de cultfilm ‘Nosferatu the Vampyre’ van W. Herzog. In 2011 kwam het tweede album uit, waarvoor de film ‘The Shining’ van Stanley Kubrick de basis vormde. Daarna ging de band aan het werk met de filmklassieker ‘Space Odyssey’. In september 2013 verscheen het eerste deel, getiteld ‘Monolith’. De zanger en de gitarist van de band Marillion, Steve Rothery en Steve Hogarth, speelden mee op dit album. RanestRane was (daarom) speciale gast tijdens het Marillion weekend in Nederland in maart 2015. Het tweede deel van de Space Odessey, ‘H.A.L.’, verscheen in november 2015. Het is een bijzonder cinematografisch project geworden, met fraaie composities die tot een logisch geheel zijn gesmeed.

 

 

Ongekend hoog niveau
De band speelde in Parkvilla Theater twee sets van een uur. De opening was ‘The Shining’. Daarbij werd de kracht van de combinatie van beelden, dialogen en live muziek meteen al duidelijk: de in deze film toch al zo angstaanjagende Jack Nicholson kwam extra heftig binnen. Daarna was het tijd voor de Space Odyssey albums. De atmosferische projecties van deze epische film smolten prachtig samen met de filmische muziek van de band. RanestRane gaat na de tour het derde deel van de Odyssey trilogie opnemen, getiteld ‘Starchild’. Dit album wordt in 2018 verwacht en iedereen werd alvast uitgenodigd voor een RanestRane weekend in Rome volgend jaar om dat mee te beleven. In de tweede set speelde de band een eerste nummer van deze cd en daarna ook een (zeer indringende) compilatie van (de horror van) ‘Nosferatu’. RanestRane liet deze avond horen dat ze niet alleen prachtige songs/composities (op cd) maken, maar dat ze deze ook live kunnen brengen, met zeer goed getimede interventies met de filmbeelden en -dialogen. Kortom, muziek van een ongekend hoog niveau.

 

 

Ver na middernacht werd de avond afgesloten en kon het publiek terugzien op een bijzondere avond met meer dan drie uur indrukwekkende symfonische/progressieve rock.