Mijlpalen

Op 15 april 2016 was er weer een mooi avondje Nederlandse progrock in een goed gevuld Parkvilla Theater. Twee bands gaven acte de présence: Novatia en Silhouette.

Novatia
De jonge, progressieve formatie Novatia opende de avond. De naam ‘Novatia’ komt uit het Latijn, het werkwoord ‘novare’ betekent: iets ouds vervangen door iets nieuws dat beter is dan het vorige. Dat is wat de band doet met hun progressieve muziek, waarin elementen doorklinken uit zowel jazz, funk, pop als (prog)rock. Dat dit een aardige mix oplevert, bewijst hun eerste EP ‘Remind You Of Yourself’. De muziek is enigszins te vergelijken met de rustige kant van de band Riverside, maar het lukt Novatia toch ook om een eigen, herkenbare sound neer te zetten. En ondanks de nog korte geschiedenis  van de band wisten ze die ook live heel goed over te brengen.

 

 

Ze werden nog wel even op de proef gesteld omdat de zaalversterking niet werkte bij de aanvang van het optreden. Daarna werd het optreden met elk nummer overtuigender en werd duidelijk dat Nederland een nieuwe band met een heel eigen sound rijker is. De band speelde alle nummers van de (gratis te downloaden) EP en ook nieuwe nummers, die de komende maanden worden opgenomen en later dit jaar zullen worden uitgebracht. Daar mag terecht naar worden uitgekeken.

Silhouette
Na de pauze was het tijd voor de hoofdact van de avond, Silhouette. Dit is een semiprofessionele band uit Utrecht die progressieve rock speelt en zich laat inspireren door de muziek van Marillion, Genesis en IQ.

 

 

In 2014 verscheen hun vierde album ‘Beyond the Seventh Wave’, opgenomen in hun nieuwe bezetting. Het conceptalbum, met als thema de honger naar vrijheid, werd door de fans en vakpers zeer goed ontvangen: ‘goed verzorgde, kraakhelder geproduceerde composities, die niet alleen een hang naar vrijheid, maar zeker ook naar de symfonische hoogtijdagen uit de jaren zeventig en tachtig verraden’.

 

 

Silhouette was al in 2012 te horen/zien bij Serious Music Alphen, maar de band kwam graag terug naar Alphen om het nieuwe album integraal te laten horen. Dat bleek een goede keus, want zo kwam het mooi opgebouwde album helemaal tot zijn recht. Door de bijzondere sfeer in het theater bereikte de band een heel hoog niveau en werd het publiek meegenomen door de pakkende progrock van de band. Toen het inzicht was gekomen dat vrijheid ‘beyond the 7th wave’ kan worden gevonden, ging de band nog los met enkele nummers van de eerdere albums, waarbij het sfeervolle ‘When Snow’s Falling Down’ natuurlijk niet ontbrak (ondanks de ontluikende lente).

 

 

Met deze geslaagde avond wordt weer een mooie mijlpaal toegevoegd aan de tijdlijn van Serious Music Alphen.

Zie ook Persberichten voor de recensie van Progwereld.