Mijlpalen

Op vrijdag 17 maart 2023 was de Italiaanse band Phoenix Again weer terug bij Serious Music Alphen. Het vorige concert in Parkvilla was alweer bijna vier jaar geleden, maar de band had bij de vorige concerten zoveel indruk gemaakt dat er voortdurend gevraagd werd wanneer ze weer zouden komen.

Zoals vaker was een gloednieuw album een mooie aanleiding voor een optreden. Eind 2022 verscheen het nieuwe album ‘Vision’ en daarmee gaat Phoenix Again weer terug naar de zo gewaardeerde ‘symfonische rock met een jaren ’70-tintje’. De band had er – net als de vorige keer – een lange autoreis van veertien uur vanuit Brescia naar Nederland voor over om te komen spelen voor een redelijk gevulde zaal die deze goede band, na alle positieve berichten over het nieuwe album, weer wilde zien of wilde ontdekken.

Uit de as herrezen
Het bijzondere verhaal van Phoenix Again is al eerder verteld. In 1981 besluiten de drie broers Lorandi (gitaristen Claudio en Sergio en bassist Antonio) om samen met drummer Silvano Silva de band Phoenix op te richten. Met toetsenist Emilio Rossi kiest de band voor een symfonisch geluid.
In 1998 stopt de band ermee, maar het overlijden van Claudio (in 2007) is het signaal voor de andere broers om de band weer nieuw leven in te blazen. Samen met twee zonen van Antonio (gitarist Marco Lorandi en percussionist Giorgio Lorandi) en toetsenist Andrea Piccenelli gaan zij verder onder de naam Phoenix Again en zo verrijst ook deze feniks uit zijn eigen as.
De herrezen band brengt drie goed ontvangen albums uit (‘ThreeFour’ in 2011, ‘Look Out’ in 2014 en ‘Unexplored’ in 2017) waarmee de band ook internationale aandacht krijgt. Het meer ingetogen album ‘Friends of Spirit’ in 2019 laat een andere kant van de band horen, met voornamelijk akoestische stukken van meestergitarist Sergio. Maar met ‘Vision’ (2022) keert Phoenix Again dus terug naar de symfonische rock.

 

 

Vakmanschap en gedrevenheid
Gezien de zeer positieve reacties op dit album konden de bezoekers uitkijken naar een mooie avond vol met progressieve rock in Parkvilla. De band presenteerde deze avond de nieuwe gitarist Alessio Bolpagni en ook percussionist Simone Giustini (als vervanger van Giorgio, die vanwege zijn werk deze trip niet kon meemaken).
De band had er veel zin in en dat was te merken. In 2,5 uur tijd bracht Phoenix Again twee sets met progressieve rock van de bovenste plank. Daarbij waren invloeden van alle ‘grote’ bands uit de jaren zeventig te horen, smaakvol ingepast in de geheel eigen stijl van de band. Alhoewel Phoenix Again maar beperkt vocalen inzet (deze avond in maar drie van de zeventien songs), zorgden de grote variatie in de muziek, de gedrevenheid van de band en het vakmanschap van de individuele muzikanten ervoor dat de show geen moment verveelde.

 

 

Cabaretesk
De eerste set begon met drie tracks van het nieuwe album en daarna volgde een mooie tour langs de vorige albums. Ook dit keer was er weer gekozen voor een stijlvolle opbouw, waarbij rock-georiënteerde stukken werden afgewisseld met pure symfo, jazz en folk. De oudste Lorandi-broer Antonio probeerde de songs te introduceren, maar omdat hij geen (verstaanbaar) Engels spreekt, moest percussionist Simone zijn woorden (simultaan) vertalen. Dat leverde nogal cabareteske momenten op, waarbij de indruk bestond dat Simone zijn eigen interpretatie aan de woorden van Antonio gaf.
De tweede set liep nog wat uit door de uitgebreide toegift, met als sluitstuk het nummer ‘Sailor’s Hornpipe’, dat niet op een album voorkomt, maar dat door de pakkende melodie en opbouw – van heel klein naar uitgebreid en met steeds hoger opgevoerd tempo, waarbij Sergio alles uit de kast haalde om zijn gitaarloopje te blijven volhouden – een perfect slot van de avond was.

 

 

Herhaalbaar concert
Na afloop was iedereen weer zeer positief over deze band, die pas laat in de nacht Parkvilla verliet om – na de welverdiende nachtrust in hotel Avifauna – op zaterdag de lange reis terug naar Brescia te ondernemen. Zowel Phoenix Again als het trouwe publiek van Serious Music Alphen waren weer een mooie ervaring rijker. Extra mooi is de wetenschap dat dit unieke concert weer vakkundig is vastgelegd door de gebroeders Strik (film) en Steven Loos (geluid) en over een aantal weken op de site van Background Magazine zal worden gepubliceerd.