Mijlpalen

Op vrijdag 29 maart 2019 presenteerde Serious Music Alphen twee (melodieuze) neo-progrock-bands: Subsignal uit Duitsland en Hangover Paradise uit Nederland.

Hangover Paradise
De avond werd geopend door de zes leden tellende Nederlandse band Hangover Paradise uit Drenthe. Ze zijn in 2010 begonnen en maken symfonische rock die is geïnspireerd door de muziek van Genesis,
Marillion, Rush en Pink Floyd. Ze brachten tot dusver twee albums uit: het debuutalbum ‘Mirrors’ (2013) en ‘Out Of Sights’ (2017). Met een dubbele bezetting op toetsen (door van de broers Henk en Peter Zwerus) heeft de band een mooi, sfeervol geluid, dat fraai wordt
ingekleurd door de vaardige en veelzijdige gitarist Richard Saimima en leadzanger Henk Brugge.

 

 

De band wist met hun sfeervolle en melodische songs moeiteloos een uur te boeien en het publiek voor zich te winnen. Naast de songs van de reeds uitgebrachte albums werd ook een aantal nummers van het (voor het komende najaar geplande) derde album gespeeld. Het bescheiden doosje met cd’s (‘wie wil dit nu kopen?’) dat ze hadden meegenomen was in de pauze in mum van tijd uitverkocht en dat zegt alles over de waardering voor het optreden van deze (te) bescheiden band.

 

 

Subsignal
Na de pauze was het podium voor Subsignal. Deze band werd in 2007 als project opgericht door Arno Menses (vocals) en Markus Steffen (gitaar). De samenwerking beviel zo goed dat ze besloten er een ‘echte’ band van te maken. Ze maken progressieve rock, met veel ruimte voor andere genres zoals AOR, metal en pop. Arno en Markus beschrijven de stijl van de band als ‘melancholisch’, ‘emotioneel’, ‘innovatief’ en ‘melodisch’. Ze maakten inmiddels vier zeer goed ontvangen albums: ‘Beautiful & Monstrous’ (2009), ‘Touchstones’ (2011), ‘Paraiso’ (2013) en ‘The Beacons Somewhere Sometime’ (2015). Ook met hun optredens, waaronder het ‘Night Of The Prog Festival’ in de Loreley in Duitsland en het voorprogramma van de beroemde Canadese progrockband Saga, maakte de band veel indruk. In 2018 verscheen hun vijfde album met de titel ‘La Muerta’, dat werd geproduceerd door Yogi Lang en Kalle Wallner, beiden bekend van de band RPWL. Het album is met meer rock en zelfs wat pop wat toegankelijker dan de voorgangers.

 

 

Live-album
Het optreden in Parkvilla Theater maakte deel uit van de ‘La Muerta wereldtournee’. De band speelde een royale set met nummers van alle albums, waarbij vanzelfsprekend de nadruk op het laatste album lag. Arno gaf aan dat de band tijdens deze tour opnames maakt voor een eerste live-album en dat ze er met het publiek dus een ‘enthousiast’ optreden van wilde maken. Door het gedreven optreden van de band, onder leiding van de energieke Arno, lukte dat zeker (hoewel de band nog maar één keer eerder in een theater had gespeeld) en werd er veelvuldig mee geklapt en enthousiast gereageerd op de songs. Bij de twee singletracks van ‘La Muerta’ werd zelfs een poging gedaan het publiek uit de stoelen te krijgen, waar met name de aanwezige binnenlandse én buitenlandse fans graag gehoor aan gaven. Het muziekminnende publiek van Serious Music Alphen liet dit graag aan zich voorbij gaan en zocht de beleving in de mooie songs. Zo werd het dus een bijzondere combinatie van een echte liveshow (met heuse drumsolo) én een theaterconcert (met een fraai semi-akoestisch stuk van Markus op gitaar). We zijn natuurlijk heel benieuwd of één of meer nummers die in Parkvilla gespeeld werden de live-cd gaan halen. Al met al een zeer gevarieerde muzikale avond waarop we met veel plezier kunnen terugkijken.