Mijlpalen

Op 19 januari 2018 was het weer zover: Wishbone Ash kwam opnieuw naar Serious Music Alphen, dit keer in het kader van de Europese ‘Open Road Tour 2018’. Het was het eerste concert in Nederland in een serie van drie (na Alphen ook Hengelo en Alkmaar).

De avond werd om 20.15 uur geopend met het voorprogramma van Doris Brendel en haar band. Deze Britse zangeres speelt ‘progressieve pop’ en wordt vanwege haar unieke stemgeluid wel omschreven als een ‘moderne Janis Joplin’. Ze heeft al negen albums uitgebracht, werkte samen met vooraanstaande popartiesten en heeft (onder meer) getoerd met Marillion. Ze stond al twee keer eerder in het voorprogramma van Wishbone Ash, maar dit is haar eerste Europese tour. Het korte (40 minuten) maar zeer energieke optreden van Doris en haar goede band werd zeer gewaardeerd door het publiek. Iedereen was het er na afloop over eens dat Brendel – met haar krachtige stem, indrukwekkende fluitspel en showelementen (met licht) – een extra dimensie toevoegde aan deze concertavond.

 

 

Wishbone Ash
Rond half tien was het tijd voor de hoofdact: Wishbone Ash. Deze
legendarische band werd in 1969 opgericht door Andy Powell en Martin Turner. De band ontwikkelde zich al snel tot pionier in het gebruik van de ‘twin lead’ gitaren. De wereldwijde doorbraak kwam in 1972 met het album ‘Argus’, dat nog steeds wordt beschouwd als een van de beste classic rock albums aller tijden. In 1995 verliet Martin Turner de band definitief en nam Andy Powell het heft in eigen handen met nieuwe muzikanten, nieuwe albums en vele live concerten.

 

 

Hoe ouder, hoe beter
De band bestaat momenteel uit Andy Powell (leadgitaar en zang) , Bob Skeat (bass en backing vocals), Joe Crabtree (drums) en nieuwkomer Mark Abrahams (tweede leadgitarist). Mark maakte deze avond zijn (Nederlandse) debuut. Hij is altijd een fan geweest van Wishbone Ash en heeft in zijn jonge jaren zich het oudere werk van Wishbone Ash eigen gemaakt. En dan kan het dus zomaar gebeuren dat je lid wordt van je favoriete band! Mark is geen opvallende verschijning op het podium, maar een zeer kundig gitarist en hoorbaar vertrouwd met het werk van Wishbone Ash. Zijn energieke gitaarspel gaf de band een enorme ‘boost’. Dat was ook te merken aan ‘founding father’ Andy
Powell, binnenkort 68 jaar, voor wie de uitdrukking ‘hoe ouder, hoe beter’ lijkt te gelden. Nog steeds zeer overtuigend als gitarist, maar ook vocaal nog dik in orde.

 

 

Indrukwekkend goed
Wishbone Ash verzorgde een zeer gevarieerd concert, waarbij nummers werden gespeeld van hun recentere albums (‘Blue Horizon’, ‘Clan Destiny’ en ook ‘Bonafide’), maar – terecht – ook royaal teruggegrepen werd naar het oudere werk. Natuurlijk ontbraken ‘The King Will Come’ en ‘Warrior’ niet, maar opvallend was de keuze voor ‘Throw Down The Sword’ (ook van het legendarische album ‘Argus’). Dit nummer wordt zelden live gespeeld en was (dus) een zeer aangename verrassing.
Opmerkelijk was dat twee songs semi-akoestisch werden uitgevoerd: ‘Leaf And Stream’ en ‘Wings Of Desire’. Andy Powell bleek ook op de akoestische gitaar indrukwekkend goed. Eveneens was mooi om te zien (en te horen) dat Doris en haar gitarist Lee Dunham op meerdere nummers de backing vocals verzorgden; dit maakte het geluid van Wishbone Ash nog voller en krachtiger.

Rond 23.15 werd het concert na twee toegiften beëindigd. Daarna was het in de foyer zeer gezellig, mede dankzij de uitgebreide ‘meet & greet’ met de bandleden. Gezien alle positieve reacties na afloop mogen we deze avond als een geslaagde mijlpaal toevoegen!